R-kioskit ovat myyneet ja lahjoittaneet keräilypalkintoina pehmokoiria, joissa on EU:ssa kiellettyä, muovinpehmennykseen käytettyä ainetta nimeltä ftalaatti. Kuvat näistä pehmoista ovat Kauppalehden sivuilla:

”Pehmokoiran omistajat voivat palauttaa tuotteen mihin tahansa R-kioskiin ja saada tilalle turvallisuusvaatimukset täyttävän, vastaavan tuotteen postitse lähiviikkoina, lupaa R-kioski.”

Aina, kun näihin erilaisiin kemikaaliuutisointeihin ja takaisinvetoihin törmään, mietin, miten paljon kaikkea moskaa tuolla maailmalla erilaisiin tuotteisiin laitetaan. Esimerkiksi elokuussa Björn Borgin kalsareista löydettiin Ruotsissa ympäristömyrkky nonyylifenolioksylaattia.

Ja onhan näitä nähty monessa muussakin tuotteessa, niin kodintekstiileissä kuin vaatteissa tai elektroniikassa.

Minua ei niinkään huolestuta se, saanko itse mahdolllisesti syövän tai jotain muuta vastaavaa. Enemmän huolestuttaa se, miten nämä myrkyt kiertävät maailmassa.

Vaikka aineet ovat EU:ssa kiellettyjä, niitä tuolla jossain toisaalla käytetään. Millaiset ovat työntekijöiden olot? Mihin myrkkyvedet siellä kulkeutuvat ja millaiselle altistukselle työntekijät joutuvat?

Ja eiväthän ne täälläkään mihinkään katoa: myrkyt kulkeutuvat myös meidän ympäristöömme esimerkiksi vaatteiden pesun myötä. Mitä kaikkea ne luonnolle aiheuttavatkaan?

Katsauksen kemikaaliarkeen tarjoaa Heurekassa työskentelevä ympäristötieteilijä Heli-Maija Airaksinen Luova-verkkolehden kirjoituksessaan.